Een start-up in de markt zetten doe je je op veel manieren, niveaus en fases. Zo is het kiezen van de merknaam zelf misschien wel het allerbelangrijkste. Want met je start-up wil je instant begrepen worden én inspireren. Zodat mensen direct weten wat er bij je te halen valt, en ze niet naar je concurrentie gaan. Ook blijf je het liefst in de toekomst overtuigend en consequent uit de hoek komen.
Als je je merk serieus neemt, gebruik je altijd een descriptor, tagline of pay-off. In de eerste fase heb je een descriptor en tagline nodig om jezelf sterk neer te zetten. Soms werkt een pay-off of juist een combinatie daarvan. Maar… wat is nu het verschil tussen een tagline, pay-off en een slogan?
Allereerst de descriptor en tagline. Met een descriptor zeg je functioneel wat het is: de bioscoop, de universiteit, advocaten arbeidsrecht en ga zo maar door. Een tagline is nét iets abstracter. Je vertelt vanuit jezelf wat je merk is of doet met het allergrootste voordeel. Zodat je klanten bevlogen weten waar ze aan toe zijn. Een paar voorbeelden:
Ben®
Een nieuw mobiel netwerk (tagline)
Swapfiets®
Het slimme fietsabonnement (tagline)
Nuud®
The carefree deodorant (tagline)
Udemy®
Amazing teachers. Teaching worldwide (tagline)
Dan de pay-off. Een belofte die niemand kan overtreffen en inspeelt op de emotie of behoefte. Zit dicht op je merk en vertelt wat over je mentaliteit, je missie en kan jarenlang gebruikt worden. Soms gebruik je een pay-off in de eerste fase naast een descriptor. Maar doorgroeien van tagline naar pay-off gebeurd net zo goed. Dit hangt af van je concurrentie, doelgroep(en) en meer. Wat voorbeelden:
Nuud®
Fersh armpits worldwide (pay-off)
Gorilla’s®
Faster than you (pay-off)
Fresh groceries delivered in 10 minutes (descriptor)
Udemy®
Be able (pay-off)
Zo bedachten wij oa. de tagline voor bio boodschappen bezorger Hofweb ‘biologisch op z’n boerenbest’. Voor de fooiverbeteraar Danki de pay-off’ ‘maakt fooi een makkie’. En voor het circulaire innovatiebedrijf You Lucky Bird ‘for a waste free society’. Zoals je bij de laatste leest, het is een merkbelofte met een missie.
En dan hebben we nog de slogan. Een tijdelijke zin die je campagne of actie ondersteund. Vaak dus onder je overkoepelende tagline of pay-off. Denk aan ‘Biertje?’ van Heineken. Of ‘Even Apeldoorn bellen’. Je kunt maar beter zorgen dat deze ook geweldig is, want soms wordt een slogan een hit. Maar voordat jouw start-up een slogan nodig heeft, ben je vermoedelijk al jaren verder. Eerst maar een goeie start!